Curatenie de primavara


Imagine

Daca s-ar putea ca venirea primaverii sa se intample direct la mine acasa, marturisesc ca as fi foarte bucuroasa. Dar nu e asa: se face frumos afara, iar eu trebuie sa fac frumos si in casa.
Cel putin o data pe an, ai si tu aceeasi problema, nu-i asa? Dar ca sa nu ne prinda nepregatite si primavara asta, am luat masuri: m-am documentat si am aflat diverse trucuri si smecherii care sa faca mai usoara si mai placuta curatenia de primavara. Ca sa indulcim putin subiectul, iti spun ca, pe la jumatatea secolului trecut, curatenia in casa era apanajul exclusiv al femeilor. Iar situatia a ramas neschimbata pana prin anii ’60, cand femeile au inceput miscarile de “eliberare”. Acum, in conditiile in care reprezentantele sexului frumos au serviciu, la fel ca barbatii, doar 21% dintre “ei” se ocupa cu curatenia in casa (conform unui studiu american, realizat pe parcursul ultimilor ani de The Soap and Detergent Association).
Se pare ca barbatii nu sunt “programati” pentru activitatile domestice, pentru ca mizeria sau dezordinea nu-i deranjeaza.
Pas cu pas, pana cand casa straluceste din nou
Inceputul e mai greu, nu? Dar, odata pornita ofensiva impotriva prafului si petelor, razboiul propriu-zis parca merge de la sine. Iata si un sfat: asculta muzica in timp ce robotesti prin casa; face bine la moral!

Curat/ murdar
Nu prea ai timp liber, nu-i asa? Toate zilele din week-end sunt destinate curateniei si pastrarii acesteia? In prezent, statutul de gospodina nu mai implica stergerea podelelor cu motorina si nici spalarea zilnica a geamurilor. Dimpotriva, avem tendinta sa petrecem cat mai putin timp cu treburile casnice, sa invatam trucuri (mai vechi sau mai noi) care sa ne usureze munca si sa folosim produse din ce in ce mai performante, dar si naturale. Ca rezultat, casele noastre arata la fel de curate ca ale bunicilor noastre, dar efortul depus este vizibil mai redus.

Este important si modul de executie al curateniei de primavara: intorci casa cu susul in jos intr-o singura zi (sau, hai, in doua), sau o lasi mai moale si-ti imparti eforturile pentru o saptamana? Nu exista un raspuns “corect” la aceasta intrebare; de tine depinde, de timpul liber pe care-l ai, de energia pe care o poti aloca acestei indeletniciri. Dar e bine sa stabilesti din timp, ca sa nu ramai cu treaba nefacuta.
Sa nu crezi ca nu castigi nimic si pe plan personal! Arzi calorii. Daca faci curatenie (efort mediu) timp de opt ore, arzi in jur de 1 500 – 2 000 de calorii!

Noteaza tot! 
Poate ti se pare o gluma sa te apuci sa faci tabele si calcule cand tu deja te-ai imbracat in trening si te-ai dotat cu manusi de cauciuc performante. Nu e chiar asa! ti s-a intamplat sa incepi curatenia si sa descoperi ca nu ai cumparat anumite produse? Sau ca ai uitat de programarea la coafor? Tocmai acesta e rolul notitelor, sa-ti permita sa-ti organizezi timpul mai bine, planificand chiar activitatile de realizat, pe camere.
Planifica-ti timpul!
Decide de la inceput daca vrei ca rezultatul final sa fie o casa ordonata, curata sau impecabila.
Curatenia generala include: stersul prafului, curatarea podelelor (covoarelor) si geamurilor, spalarea baii si bucatariei, stergerea jaluzelelor, curatarea cartilor si rearanjarea (in functie de sezon) hainelor in dulap.
Curatenia de urgenta pe care o faci cand primesti o vizita anuntata tarziu ar trebui sa cuprinda un aspirat rapid, stersul prafului, curatarea dusumelelor din baie si bucatarie, stergerea petelor vizibile de pe geamuri.

Stai locului! 
Daca ai inceput curatenia intr-o camera, ramai acolo. Respecta planul si nu parasi incaperea pana n-ai transformat-o intr-o “farmacie”. Ca idee generala, incepe sa freci de sus in jos: peretii, apoi geamurile si abia la sfarsit podelele. Astfel vei evita sa te ocupi din nou de aceeasi portiune de camera pe care abia ai terminat-o. Tot ca regula generala, intai stergi praful si apoi dai cu aspiratorul.

Sfaturi si trucuri pentru gospodine
  • Amoniacul e toxic. Foloseste-l numai in incaperi aerisite. Evita sa inspiri vapori de amoniac si nu-l lasa in contact cu fibrele sintetice. Foloseste-l in apa calduta sau rece;
  • Poti indeparta urmele de muste de pe orice suprafata folosind ceai rece;
  • Guma de mestecat lipita de covoare sau carpete se poate indeparta daca torni pe ea otet fierbinte (si apoi clatesti);
  • Impotriva mirosurilor produse de fumatori sau animale de companie poti lupta cu un mic vas cu bicarbonat de sodiu dosit pe undeva, prin camera;
  • Indeparteaza petele de pe suprafetele melaminate cu ajutorul pastei de dinti (cureti cu degetele, altfel melamina se zgarie);
  • Scapa de furnici cu ajutorul unei solutii jumatate apa, jumatate otet (spala bine suprafata ?vizitata? cu acest amestec);
  • Pentru un miros proaspat in casa, alege lumanarile mai mici, dar mai groase. Cele inalte sunt mai mult romantice, dar nu suficiente pentru a schimba aerul.
Bucataria si baia
Cel mai mult timp il petreci curatand baia si bucataria. Poate si din pricina depunerilor de calcar sau rugina.
Nu toate produsele pe care le folosesti dau rezultate si nu intotdeauna rabdarea ta este suficienta pentru a te ajuta sa duci la bun sfarsit sarcina propusa. Un sfat nu-ti strica: daca ai inceput sa cureti gresia sau faianta, fa-o pana la capat, nu te opri la jumatate sa vezi cum a iesit. Nu vei avea acelasi spor cand vei reveni la activitatea dureroasa a frecatului marunt, centimetru cu centimetru.

Toti pentru unul… 
Invata sa-i implici pe toti membrii familiei in curatenia de primavara. Cei mici primesc sarcini usoare (sa-si faca ordine in dulap, in birou, in coltul lor de biblioteca), iar cei mai mari pot lucra cot la cot cu tine.
Hotaraste tu, cu precizie, rolul fiecaruia, daca nu vrei sa ramana treaba nefacuta.
Altfel, ceilalti au impresia ca geamurile se vor spala singure, covoarele se vor scutura de bunavoie, iar hainele se vor aseza singure la loc.

…Si toate laolalta
Nu prea-ti place sa alergi prin toata casa in cautare de produse potrivite (la momentele potrivite)… Solutia e simpla: fa-ti un cos (poti folosi o galeata de plastic sau chiar un lighean mai vechi) in care sa aduni toate cele necesare: maturi, perii, lavete, detergenti. Si inca ceva: daca ai mai multe produse nu inseamna ca vei face o curatenie mai stralucitoare. Pastreaza operatiunea “curatenia” cat mai simpla, la un nivel minim dar eficient de dotare. Vei face o substantiala economie de bani.

Mici trucuri pentru o curatenie de succes
1. In afara de produsele specifice de curatat, pe care le vei cumpara la recomandarea vecinelor sau colegelor, nu uita de eficientele retete din batrani. Chiar daca nu cureti argintaria cu cenusa (nici nu ai de unde s-o iei!), vei putea folosi multe lotiuni si potiuni extrem de usor de preparat.

2. Otetul, in combinatie cu apa calda (o parte otet, patru parti apa) te va ajuta sa cureti impecabil oglinda, ferestrele, faianta si gresia. Otetul amestecat cu o cantitate mai mare cu apa iti va da o alternativa la detergentul de curatat toaleta. Efectul se va lasa asteptat – depunerile de piatra se dizolva mai greu – dar nu vei mai suporta aburii aceia inecaciosi. Atentie: otetul dizolva ceara de parchet sau lacul de pe mobila.
3. Lamaia (stoarsa de tine, nu cumpara sucul, aere chimicale) iti va fi de mare ajutor in cazul nenumaratelor “situatii disperate” peste care vei da prin casa.
Poate fi folosita cu succes in loc de inalbitor (daca nu crezi, intreab-o pe bunica).
Cu o jumatate de lamaie inmuiata in sare vei scapa de mirosurile urate si de petele de pe tocatorul de lemn.
Uleiul de lamaie te ajuta sa scapi de neplacutele mirosuri animale.

4. Pentru curatarea veselei, trucuri exista multe, multe. Tu trebuie doar sa alegi! Petele de cafea si ceai de pe cani se curata daca le freci cu putin bicarbonat de sodiu (pe o carpa). Portelanurile si obiectele din sticla se curata bine daca sunt inmuiate intai in otet fierbinte, apoi spalate cu detergent de vase. Tacamurile din inox se fac frumoase daca le tii cateva minute in apa in care s-au fiert cartofi fara coaja. Tacamurile de argint se curata bine cu amoniac (se pun la inmuiat in apa calda cu putin amoniac).
5. Rugina apare cand si unde nu te astepti. Acum e momentul sa inveti cum sa lupti cu ea. Ochiurile de aragaz sunt protejate daca le stergi cu o carpa inmuiata in ulei vegetal. Daca ai rugina pe obiecte mici sterge-le energic cu o carpa umezita si inmuiata in nisip fin sau lasa-le o zi in ulei de gatit (rancezit).
6. Ai ajuns in sufragerie? Atunci trebuie sa inveti sa cureti covoarele. Inmoaie un tampon in esenta concentrata de ceai si freaca bine carpeta. Ca sa reimprospatezi culorile unui covor, trebuie sa-l periezi cu o solutie de apa si sare grunjoasa sau sa presari sare pe el, sa-l rulezi si sa-l lasi asa doua-trei zile, dupa care il aspiri. Mirosurile neplacute (de animale, in special) dispar din covor daca freci suprafata cu o bucata de perdea imbibata in otet cu apa (apoi aerisesti bine camera).
7. Geamurile se spala bine cu solutie de amoniac (o lingurita la patru litri de apa) si se usuca cel mai bine cu ziar. La acest capitol, este recomandabil sa nu speli geamurile in zilele insorite (vor ramane pete). Exista si solutie impotriva petelor: adauga o lingurita de otet in apa de clatit geamurile. Tot otetul te ajuta sa scapi si de micii stropi de pe geam rezultati in urma vopsirii tocurilor. Petele de calcar (de la apa) se scot bine cu otet sau zeama de lamaie (in amestec cu apa).
Mai mult timp pentru tine
Studiile de peste ocean arata ca in 1965 o femeie americana petrecea 27 ore pe saptamana facand curatenie. In prezent, timpul afectat acestei activitati s-a redus la 16 ore pe saptamana.
Aproape ai terminat curatenia? Nu inca, dar mai ai putin, nu-i asa? E deja momentul sa te gandesti cum sa-ti ocupi timpul ramas liber. Dar pana atunci, sa mai schimbam o vorba, doua despre curatenie.
Stiai ca scamele de pe haine si parul de animale se indeparteaza foarte usor cu un ciorap de nylon inmuiat in apa?
Dar ca fotoliile si canapelele cu tapiterie de plus se curata repede si bine daca, dupa ce le-ai aspirat, le freci cu o carpa inmuiata intr-un amestec egal de apa si amoniac?
Pot sa fac, insa, pariu ca nu stiai cum sa cureti tablourile in ulei…
Cu un albus de ou batut spuma! Inmoi o carpa moale in spuma si freci usor suprafata picturii.
Ajunge cu atatea discutii despre curatenie, sa trecem si la lucruri mai placute.
Exista un principiu de coaching care spune ca dupa ce ti-ai indeplinit o obligatie (sau ai dus la bun sfarsit o activitate) e bine sa primesti o recompensa.
Desigur, familia si musafirii vor observa cum toata casa ta straluceste, dar parca nu-i suficient.
Solutia este sa incepi acum sa ai grija si de tine. Mai tii minte programarea la coafor de care aproape ai uitat cand ai inceput curatenia? Acum e momentul sa te tii de cuvant.
Iar la intoarcerea acasa, in oglinda ta curata de la baie, admira-te, in timp ce-ti bucuri tenul cu o masca reconfortanta. Meriti


Sursa: http://sanatate.unica.ro/

Niciun comentariu: