Curatenia de primavara in gradini


    A venit primavara si odata cu ea si munca in spatiile verzi. Copacii trebuie curatati, frunzele si crengutele arse, pamintul afinat. Una dintre preocuparile de baza ale locatarilor de bloc ar trebui sa fie, odata cu venirea primaverii, curatarea gradinilor. Pentru ca munca sa fie mai usoara le oferim citeva sfaturi:

1. Curatatul gradinii si indepartarea partilor moarte ale plantelor prin tundere se poate incepe imediat dupa ce pamintul s-a dezghetat. Taiati plantele perene la aproximativ 5 centimetri de la nivelul solului.

2. Copacii din gradina trebuie toaletati, pentru a avea o coroana frumoasa dupa infrunzire, dar si pentru a expune cit mai multe ramuri ale acestuia la lumina solara. Curatatul copacilor trebuie facut doar de persoane care se pricep. Nu oricine poate curata copaci. Exista unele detalii de care trebuie sa se tina cont: virsta, specie, forma coroanei.
Aceasta lucrare se poate face usor daca folosesti un ferastrau special, portabil, cu brat telescopic. Trebuie sa indepartezi in primul rind ramurile uscate, care nu au muguri. Apoi, sa ajustezi crengile de baza, intre care trebuie sa fie o distanta egala cu 3% din inaltimea totala a copacului. Crengile secundare trebuie taiate astfel incit sa nu depaseasca in lungime ramurile principale. Ramurile copacului trebuie sa fie aerisite, pentru ca soarele sa poata patrunde pina la trunchi.

3. Daca in gradina sint plantati si arbusti sub forma de gard viu, trebuie sa se tina cont de felul in care acestia au fost tunsi initial. Un gard viu taiat drept, in forma de paralelipiped, va trebui ajustat periodic, in vreme ce gardul viu taiat rotund sau lasat sa creasca in voie nu va avea nevoie de tuns frecvent. Un gard viu taiat drept va acumula zapada, ceea ce va determina ruperea crengutelor. O forma rotunda protejeaza gardul de deteriorare. Arbustii cu frunze cazatoare se toaleteaza iarna. Numai cei cu frunze permanente sau coniferele se tund primavara!

4. Daca suspectati ca o planta a murit in timpul iernii, indepartati cu mina pamintul din jur. Daca sint parti verzi sau muguri inseamna ca n-a murit iar in timp se va reface.

5. Dupa ce toti acesti pasi au fost realizati se poate trece la partea de adunat gunoaiele si de dat foc.

6. Pamintul proaspat curatat trebuie afinat asa ca gradina trebuie sapata.

7. Foarte important: transplantati sau insamintati noile achizitii cand pericolul inghetului a trecut. Si cum la noi surprizele apar mereu, este bine ca noile plante sa fie sadite la sfirsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie



Sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/ghidul-casei/sfaturi-pentru-curatenia-de-primavara-in-gradini~ni4m4n


Niciun comentariu: